Uppsala juli 2018. Foto: Rymdstyrelsen/Google/ESA

Se torkans omfattning – från rymden

Uppdaterad
Publicerad

För tillfället råder det en extrem torka i landet till följd av ovanligt höga temperaturer samt avsaknad av regn. I bilderna nedan kan du se hur torkan ser ut från rymden – jämfört med åren innan.

Torkan har slagit hårt mot bland annat lantbrukarna, då deras skördar har tagit stryk, vilket resulterat i bland annat foderbrist och nödslakt. Branschorgan och experter varnar om att torkan kan få följdverkningar en lång tid framöver, bland annat på livsmedelspriser.

Huruvida torkan är en historisk sådan är svår att svara på än – även om SMHI uppger att det finns sådana tendenser i vissa delar av landet. Det som däremot går att slå fast är att det varit exceptionellt varmt och torrt – med start redan i våras.

Aldrig har det heller tidigare uppmätts en sådan värme som årets juli bjöd oss på. I så gott som hela landet blev juli månads medeltemperatur 4–6 grader över det normala.

Satellitbilder: torkans omfattning

I bilderna nedan kan du se hur torkan omkring Uppsala ser ut från rymden. År för år: mellan 2015 till 2018. Alla bilderna är tagna i juli.

Uppsala juli 2015. Foto: Rymdstyrelsen/Google/ESA
Uppsala juli 2016. Foto: Rymdstyrelsen/Google/ESA
Uppsala juli 2017. Foto: Rymdstyrelsen/Google/ESA
Uppsala juli 2018. Foto: Rymdstyrelsen/Google/ESA

Copernicus

  • Europeiska kommissionen har tillsammans med ett antal europeiska rymdorganisationer, däribland den svenska Rymdstyrelsen, tagit ett initiativ som går under benämningen Copernicus.
  • Copernicus är ett handlingsprogram för insamling, förmedling och utnyttjande av miljöinformation i form av användaranpassade tjänster.
  • Målet med Copernicus är att stödja Europas miljö- och säkerhetsarbete genom att tillhandahålla aktuell, användaranpassad information av hög kvalitet.

Källa: Rymdsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.