Det är rötmånadstider: Magsjuka som orsakas av bakterier i maten är minst dubbelt som vanligt under sommaren som under andra tider på året.
– Det skiljer sig lite åt mellan bakterierna, men om man tittar på statistiken för sjukdomsfall så är det betydligt vanligare när det är sommarväder, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Och det beror både på våra vanor och på vädret.
– Med våra moderna kylskåp så är det ju inte så mycket förvaringen av maten, utan mer vårt sätt att leva under sommaren. Det blir till exempel svårare med mathygienen när vi grillar på stranden, campar och lever lite enklare.
Larm om kycklingsmitta
I sommar är risken störst att smittas av rå kyckling, där bakterierna campolybacter ofta finns. Sedan i höstas har det rapporterats fler fall av kycklingsmitta än vanligt.
Varför har det ökat?
– Dels var det ett större kycklingslakteri i Sverige som fick in många kycklingar som bar på smittan, och dels äter vi mer färsk kyckling nu än tidigare, säger Åsa Rosengren.
Vad är viktigast att tänka på för att skydda sig?
– Att inte tappa fokus på hygienen i köket när man hanterar rå kyckling. Smittan sprids ofta på kycklingens väg från förpackningen till grytan. De flesta i dag vet att kycklingen ska vara genomstekt, men det många som kanske inte tänker på är att bakterierna kan finnas på redskap, skärbrädor och arbetsytor, säger Åsa Rosengren.
Kan sabba semestern
Den som blir smittad av campolybacter får ofta rejält ont i magen efter en–tre dagar, diarréer, feber och huvudvärk.
Det kan vara svårt att skilja smittan från andra magåkommor – bara ett prov på vårdcentralen kan ge ett säkert svar.
Symptomen kan hålla i sig länge.
– Campolybacterna kan verkligen sabba semestern, säger Åsa Rosengren.
Varning för hamburgare
Det finns inget egentligt botemedel, utan kroppen bör själv få läka ut bakterien. Vill det sig illa kan campolybacterna ge ledbesvär som kan sitta i länge.
Utöver rå kyckling tycker Livsmedelsverket att vi ska se upp lite extra när vi grillar sommarens hamburgare.
– Bakterien ehec kan finnas naturligt i nötkött och ger också magsjuka, så det gäller att genomsteka burgarna ordentligt, säger Åsa Rosengren.
Ehec-bakterien är inte lika vanlig som campolybacterna, men kan ge allvarliga symptom för till exempel små barn.
Det spelar ingen roll om nötköttet varit fryst innan tillagning.
Håll kylskåpet kallt
I övrigt är handhygien a och o. Och att kolla kylskåpets temperatur – Livsmedelsverket vill att vi har högst fyra grader i kylen.
– Och det är inte så många som har koll på det. Köp en termomter och kolla kylskåpet, förutom att bakterierna ogillar kylan så håller maten mycket längre om du har det ordentligt kallt, säger Åsa Rosengren.
Tips i rötmånadstider
- Ha en god handhygien och tvätta dig både före och efter matlagning.
- Kall mat ska hållas kall och inte stå framme.
- Håll köket rent när du hanterat rått kött och kyckling.
- Ta ett rent fat till den färdiggrillade maten och använd inte samma som till det råa köttet.
- Kött och kyckling ska vara genomstekt.
- Ha fyra grader i kylskåpet.
- Lukta och smaka på maten om du är osäker.