Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Därför bildas istappar på äldre hus i Uppsala – nu varnar fastighetsägare. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Se upp – nu rasar istapparna i Uppsala

Publicerad

Efter köldknäppen kommer plusgrader – och stora, farliga istappar.

Fastighetsägare i Uppsala uppmanar nu invånarna att lyfta blicken och larma.

Den allra bitigaste kylan ser ut att gå mot sitt slut för den här gången, men med varmare grader kommer också faror: Istappar.

På hustak runtom i Uppsala väntas nya isbildningar ta form, som riskerar att falla ned om de inte tas bort i tid. Farligast är det vid äldre, utsmyckade hus där istapparna har fler ställen att ta fäste.

– Vi gör så mycket vi kan och försöker förebygga med eluppvärmda stuprör och sätta upp snörasskydd – och förstås inspektera våra fastigheter regelbundet för att upptäcka istappar, säger Robert Ahlstedt, affärsområdeschef på Castellum som äger flera äldre byggnader i Uppsala.

Var försiktig

Det är enligt ordningslagen fastighetsägaren ansvar att bort sådant som riskerar falla från taken.

Robert Ahlstedt uppmanar nu Uppsalaborna att ta varningsskyltar på allvar, då det inte är helt enkelt att ta bort istapparna.

– De måste lösas manuellt och då krävs det skylift, vilket polisen måste ge tillstånd för. Alltså kan istapparna bli sittande flera dagar innan vi kan göra något åt det.

Uppsalahem: ”Felanmäl direkt”

Även på Uppsalahem tar man nu höjd för isbildning på taken.

– Vi har haft jättemycket jobb med all snöröjning i vinter och nu är det fokus att få bort snö på tak och de istappar som kommer att bildas, säger Linda Ryttlefors, kommunikationschef på Uppsalahem.

– Om boende ser istappar ska man felanmäla det direkt till oss.

I klippet ovan: Därför bildas istappar på äldre hus i Uppsala.

Det gäller vid istappar och snöras

• Enligt ordningslagen är det fastighetsägaren som är ansvarig för att avlägsna istappar och snö som riskerar att rasa ned från hustak.

• Lagen säger att is och snö måste tas utan oskäligt dröjsmål, det vill säga att det ska ske så skyndsamt som möjligt.

• I väntan på att istappar och snö tas bort ska platsen spärras av och varningsskyltar ska sättas upp. Detta är dock bara för att undvika personskador, fastighetsägaren avskriver sig inte något ansvar utan isen och snön måste ändå bort skyndsamt.

Källa: Christoffer Staaf, jurist på Fastighetsägarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.