Vad vore julbordet utan senap? Otänkbart förstås, i alla fall om man är apotekare på Medicinhistoriska museet. Apotekaren Anders Uppfeldt håller förevisning för intresserade åhörare som sedan själva får tillverka sin egen julsenap.
- Jo, men den sätter piff på julskinkan, säger Anders Uppfeldt, samtidigt som det klingar från skålen när skeden fördelar ingredienserna.
Att göra senap är inte svårt, enligt expertisen, men kräver att man mäter och väger så att proportionerna blir rätt. Därför är det precision som gäller bland vikt- och rymdmåtten, där senapstraditionen hålls vid liv.
– Från början använde man senap som läkemedel, man gjorde till exempel senapsplåster som man lade på benen, säger Anders Uppfeldt.
Christopher Grip, 3 år, är en av besökarna den här dagen. Han berättar att han ska bjuda mamma och pappa på den.
När?
– Snart.
Mellan den 31 oktober och 19 december har det gått att prova på att göra egen julsenap i museets apotek, efter ett gammalt recept. Något att ståta med det, att kunna ställa fram sin egentillverkade senap på julbordet, Apotekarens senap.