Foto: TT

Sex av åtta kommuner har för stora barngrupper

Uppdaterad
Publicerad

Barngrupperna i förskolan i sex av länets kommuner är större än vad Skolverket rekommenderar. Fackförbundet Kommunal vill nu se förändring.

– På vårarna kan det bli kaos för då kommer det väldigt mycket barn, säger huvudskyddsombudet Annica Eklund.

Sedan några år tillbaka ger regeringen årligen 830 miljoner kronor i statsbidrag till förskolor för att minska på barngrupperna inom förskolan.

Men trots det så har barngrupperna i Upplands förskolor fortsatt varit stora de senaste åren.

Skolverkets riktmärke för barngrupp i förskolan. Foto: SVT GRAFIK

– På vårarna kan det bli kaos för då kommer det väldigt mycket barn. Då försöker många överinskriva på alla förskolor, och man kanske öppnar någon tillfällig förskola. Men problemet är att det inte finns personal och där borde arbetsgivaren satsa, säger Annica Eklund, huvudskyddsombud för Kommunal Uppsala.

I Skolverkets riktmärken står det att barn i åldrarna ett till tre ska vara mellan sex till tolv barn per grupp. Barn i åldrarna fyra till fem ska vara mellan nio till femton barn per grupp.

Riktmärkena är inte juridiskt bindande utan ses mer som ett stöd för att skapa lagom stora barngrupper.

I sex av länets åtta kommuner så är barngrupperna större än riktmärket. Foto: SVT GRAFIK

– Som huvudman och förskolechef ska man tänka på de här sakerna när man fördelar resurserna. Forskning har ju visat att barn, speciellt småbarn, inte mår bra av för många relationer, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd vid Skolverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.