Upptäckten kan vara användbar vid behandling av patienter med sexmissbruk. Foto: TT

Upptäckten: Samband mellan sexmissbruk och kärlekshormon

Uppdaterad
Publicerad

Sexmissbruk kan ha samband med oxytocin, det visar en ny forskningsstudie från bland annat Uppsala universitet. Upptäckten öppnar upp för möjligheter att behandla sjukdomen.

– Hypersexualitet är när sex blir en tvångsmässig och ritualmässig handling där man inte längre mår bra och börjar se negativa konsekvenser av beteendet, men ändå fortsätter med det. Och man har försökt flera gånger att minska det sexuella beteendet utan att lyckas, förklarar Adrian Boström vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

– Det är när man inte längre får någon tillfredsställelse men ändå fortsätter repetitivt och frekvent.

Adrian Boström har tillsammans med forskare från Umeå universitet och Karolinska institutet analyserat blodprov från 60 patienter som sökt hjälp för så kallat hypersexuellt beteende vid ANOVA-kliniken på Karolinska.

Kärlekshormonet påverkat

När man jämförde proverna med en kontrollgrupp på 33 friska personer upptäcktes påverkan på de gener som reglerar hormonet oxytocin i

Adrian Boström, forskare vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet. Foto: Privat

hjärnan. Oxytocin har även samband med bland annat parbildning, fortplantning och aggressivitet, vilket tidigare studier visat.

Forskarna tror att den nya upptäckten på sikt kan vara användbar när man ska behandla patienter som lider av hypersexualitet.

– Sannolikt har oxytocin en viktigt roll i hypersexuell störning och kunskapen om detta öppnar upp för att man skulle kunna forska vidare om att använda läkemedel som påverkar oxytocin i behandlingen av sjukdomen.

Psykoterapi kan funka

Man anser även att det kan var värt att undersöka fördelarna med psykoterapi i behandling av hypersexualitet.

– I en separat studie som inte är publicerad har vi visat att oxytocinnivåerna är högre hos hypersexuella, och att när de fått behandling med terapi så sjunker nivåerna, vilket också stöder fynden i den här studien.

Hypersexuell störning

Hypersexuell störning klassas som en sjukdom.

Världshälsoorganisationen WHO räknar det som ett tvångsmässigt sexuellt beteende och det är numera en diagnos bland impulskontrollstörningar i det internationella klassningssystemet ICD 11.

Hypersexualitet kännetecknas av tvångstankar om sex, förlust av kontroll eller av sexuella vanor som medför potentiella problem eller risker.

Det medför en avsevärd funktionsnedsättning och sämre livskvalitet som påverkar ens hälsa, intressen och familjeliv på ett negativt sätt.

Många lider även av andra diagnoser som depression eller ångest, men dessa är sekundära eller betraktas som egna diagnoser.

Symptomen ska ha varit framträdande i åtminstone sex månader.

Både begreppet och dess utbreddhet är omstritt.

Medicinsk litteratur indikerar att 3-6 procent av befolkningen lider av hypersexuell störning.

Mer om den nya forskningen hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.