Simon Alm, gruppledare för Sverigedemokraterna i Uppsala anser att Anna Kinberg Batras öppning för samarbete är att betrakta som röstfiske. Foto: SVT / TT

Simon Alm (SD): ”Det är röstfiske”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra meddelade under en pressträff på torsdagsförmiddagen att hon öppnar för att med Sverigedemokraternas stöd, fälla den sittande majoriteten.

Bakgrunden till helomvändningen är enligt Anna Kinberg Batra att Sverige har för dålig politik med en svag regering som leder Sverige åt fel håll. Utspelet har fått skarp kritik från de rödgröna, men även inom Alliansen har utspelet fått kritik, Liberalernas gruppledare i riksdagen, Christer Nylander säger till TT att han tycker utspelet är ”olyckligt”.

Sverigedemokraternas gruppledare i Uppsala kommunfullmäktige, Simon Alm, anser att Moderaternas utspel handlar om att fiska röster.

– Sverigedemokraterna har hela tiden varit öppna för att möjliggöra att Stefan Löfven ska lämna ifrån sig statsministerposten till någon annan mer lämplig. Det här är ett steg i den riktningen, men tyvärr har man inte på ett seriöst sätt försökt få med sig sina allianskollegor. Det här är inte mer att se på än ett utspel för att stoppa väljarflykten från Moderaterna till andra partier, det är röstfiske helt enkelt, säger Simon Alm (SD).

Men att det ska röra sig om röstfiske håller kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M) inte med om.

Fredrik Ahlstedt (M)

– Nej, inte alls, vi har fått en väldigt tydlig signal från våra medlemmar och väljare. Och kanske inte minst från den allmänna opinionen – att man tycker att Sverige är på väg åt fel håll. Vi Moderater vill driva Sverige i en annan riktning, en riktning där vi har lägre skatter och där vi fortsätter att satsa på arbetslinjen istället för bidrag, säger Fredrik Ahlstedt (M).

Ingen påverkan lokalt

Men den lokala politiken kommer enligt både Simon Alm (SD) och Fredrik Ahlstedt (M) inte att påverkas av att Moderaterna öppnar upp för nya samarbeten.

– I Uppsala kommunfullmäktige är de rödgröna ohotade i den bemärkelsen att de har egen majoritet, och där med finns det inte någon öppning för att behöva prata om några närmare samarbeten, säger Simon Alm (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i Uppsala.

– Vi har ett väldigt bra förtroende och samarbete mellan allianspartierna i Uppsala och vi satsar på att ta över makten 2018. Vi har jobbat med ett gemensamt ekonomiskt ramverk och står starka för det, så det här påverkar egentligen inte det lokala på något sätt, säger Fredrik Ahlstedt (M), kommunalråd i Uppsala kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer