Foto: UU/SVT

Sista april-firare i Eko-parken ger eko under jord

Uppdaterad
Publicerad

Årligen brukar omkring 30 000 personer samlas i Ekonomikumparken i Uppsala för att fira in våren under sista april. Ett firande som märks av under jord.

Ekonomikumparken i centrala Uppsala är en given samlingsplats för firande vårälskare under sista april. Omkring 30 000 personer brukar årligen samlas på platsen för att fira och ha picknick i parken.

I parken är det traditionsenligt så att man möter vänner och bekanta, äter lunch och festar. Under vissa år har även konserter arrangerats i parken – en park som har en stark anknytning till Uppsala universitet och Ekonomikum.

Seismologen

Precis runt knuten om Eko-parken ligger Observatorielunden och Institutionen för geovetenskap vid Uppsala universitet. I Observatorielunden är även Seismologens seismologiska sensorerna som är placerade. Och sensorna märker av firandet.

– Mellan 12-13 mitt på dagen kunde vi förra året se utslag, säger Björn Lund, universitetslektor vid institutionen.

Foto: UU

– Här är en bild på de signaler vi registrerade. Så här ”livat” brukar det inte se ut i Observatorieparken i vanliga fall. Sensorerna är mycket känsliga. Vi kan märka av händelser som sker på andra sidan jorden, fortsätter han.

Vid lunchtid är brukar det, enligt polisens tidigare bedömningar, vistas mest personer i parken.

– Sen är det egentligen svårt att veta exakt, då utslagen inte står ut nämnvärt från det normala bruset.

Normalt brus

Vad är det normala bruset?

– Det kan vara byggarbete till exempel.

Men även om det inte med säkerhet går att slå fast att det är de festande studenterna som får sensorerna att reagera tyder en del på det.

– Möjligen kommer det av sista aprilfirandets silllunch. Det är ju precis här utanför folk brukar sitta och äta lunch.

Jord och lera

Enligt Björn Lund påverkar parkens mark analysen.

– Om man har flera meter med jord och lera så dämpar det mycket. Om man hade stått på ett berg istället hade saken varit annorlunda.

Tidigare år har Destination Uppsala bedömt att det under dagen rör sig mellan 100 000-150 000 människor i Uppsala under sista april. Helgen beskrivs ofta som en folkfest där alla är välkomna oavsett om man är student eller ej.

Märks mösspåtagningen i Carolinabacken?

– Nej, där finns inga utslag. Sen kan man ju faktiskt inte springa i backen längre, så det går ju betydligt mycket lugnare till nu för tiden, avslutar seismologen Björn Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sista april 2018

Mer i ämnet