Celsiusskolan Foto: SVT Uppsala

Skolchefen efter stängningen av Celsiusskolan: ”Ingen oro”

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en person i Uppsala län har smittats av coronaviruset. Det rör sig om en gymnasieelev och skolan har beslutat att den ska hållas stängd under måndagen. På tisdagen ska eleverna vara välkomna tillbaka igen.

Ytterligare en person i Uppsala län har smittats av det nya coronaviruset, det är det sjätte fallet hittills. Region Uppsala bekräftade under söndagseftermiddagen att det rör sig om en elev som går på Celsiusskolan i Uppsala. Under kvällen kom beskedet att skolan håller stängd under måndagen.

– Vi har valt att stänga skolan och att öppna igen under tisdagen om inget nytt framkommer under tiden, säger Christina Stenhammar tillförordnad grundskolechef i Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Smittspårning har genomförts

”Smittskyddsenheten har under dagen genomfört en smittspårning bland både medarbetare och elever för att ta reda på vilka som varit i nära kontakt med eleven i fråga. Dessa personer är satta i självkarantän och stannar nu hemma från skolan i två veckor”, skriver skolan i ett inlägg på Facebook.

Enligt Christina Stenhammar rör det omkring 50 elever – och sju anställda på skolan.

– Och skolans ledning behöver måndagen för att planera hur de eleverna ska kunna genomföra sina självstudier. Sedan behöver skolan städas en extra gång och vi måste vara säkra på att smittspårningen är avslutad, säger hon.

Den smittade behöver inte vårdas på sjukhus utan är isolerad i hemmet, vilket har gällt för majoriteten av de tidigare smittade i länet. Även denna person har rest i Italien och smittats där.

Eleven har varit i skolan

Eleven har gått i skolan efter att hen kom hem från resan, uppger kommunen. Nu ska infektionskliniken och smittskyddsenheten i Region Uppsala utreda fallet vidare och kartlägga vilka personer som eventuellt skulle kunna ha utsatts för smittrisk.

– Jag är hoppfull om att vi förhindrat vidare spridning av smittan och att det inte ska innebära någon risk för de övriga eleverna på skolan, säger Christina Stenhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet