Malin Sjöberg Högrell (L) kommenterar larmet om en fortsatt ohållbar arbetsmiljö på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: SVT

Sjöberg Högrell (L) om larmet från akuten: ”Svårt med kortsiktiga lösningar”

Uppdaterad
Publicerad

Återigen beskrivs förhållandena på Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som krisartade. Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd och ordförande för Sjukhusstyrelsen med ansvar för hälso- och sjukvården, kommenterar situationen.

På onsdagen berättade SVT Nyheter Uppsala om att facket begärt en ny inspektion på akuten, eftersom att situationen för personal och patienter fortsatt beskrivs som ohållbar. Det trots att arbetsmiljön nyligen granskats, och sjukhusledningen planerade ett flertal åtgärder.

– Det är bra med en ny anmälan. Läget är alltid extra ansträngt under sommaren, men en jag vet att personalen gör sitt yttersta för att det ska flyta på, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

”Återkommande uppdateringar om läget”

Men patienter slutar ju inte komma till akuten för att det är sommar. Hur ska situationen lösas?

Jag får återkommande uppdateringar om läget på akuten. Inför sommaren har man tagit in ett högt antal hyrpersonal och jobbar för att anställa mer personal, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

Sjuksköterskor vittnade om en kaotisk situation på akuten redan i våras. Då sade du att 'jag är djupt imponerad av personalen, men jag tror inte att de orkar hur länge som helst'. Och i anslutning till det att akuta åtgärder behövdes. Vad har gjorts?

– Tillsammans med sjukhusledningen har vi arbetat för att för få fram fler vårdplatser innan sommaren, vilket har lyckats. Det har även upprättats en utskrivningslounge på sjukhuset, för att patienter inte ska bli kvar på akuten i väntan på att åka hem.

– Även långsiktiga lösningar planeras, som inte kommer att gå att genomföra för än i höst, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

Hör vad Malin Sjöberg Högrell (L) säger om rådande situationen på Akutmottagningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.