7-8 polispatruller var på plats vid köpcentret. Foto: Utryckning Uppsala

Sju års fängelse för mordförsök vid galleria

Uppdaterad
Publicerad

Verbalt bråk och hot inne på Gottsunda centrum slutade med att minst ett skott avlossades. En man i 40-årsåldern döms nu till sju års fängelse av Uppsala tingsrätt.

Händelsen inträffade den 30 november vid 18-tiden. Polisen fick flera samtal om att det avlossats skott i närheten av Gottsunda centrum och ett stort antal polispatrull tog sig till platsen.

Konfronterades i gallerian

Skottlossningen var resultatet av en konflikt mellan den nu dömda 40-åringen och en annan man, även han i 40-årsåldern. De både möttes inne på gallerian i sällskap med andra och hot utdelades mellan männen, kopplat till tidigare konflikter mellan dem båda.

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mannen som nu döms för att ha avlossat ett eller flera skott uppger att han ska ha fått flera dödshot via filmklipp från mannen han mötte inne på gallerian. De separerades av en vakt och lämnade byggnaden via olika utgångar.

Mannen berättar att han ska ha blivit konfronterad även utanför gallerian av en pistolbeväpnad man som ville föra honom till den man som han hade fått dödshot av. Tumult ska ha uppstått och i samband med detta ska den dömde 40-åringen ha kommit över pistolen och ett skott ska ha avlossats av misstag. Han presenterade dock inte sin version förrän vid tredje förhöret och berättelsen styrks inte av vittnesuppgifterna.

Inget vådaskott

Tingsrätten gör bedömningen att det inte har handlat om något vådaskott, utan att mannen sköt rätt mot den grupp som ska han konfronterat honom tidigare.

Gruppen som besköts ska ha befunnit sig på ungefär tio meters avstånd. Det var mörkt ute och flera människor vistades kring gallerian. I domen står det:

”En gärningsman som medvetet skjuter mot ett antal personer, på sätt som nu är ifråga, måste i de flesta fall vara medveten om att dessa personer kan komma att dö eller skadad allvarligt på grund av dennes agerande.”

Uppsala tingsrätt dömer därför mannen till sju års fängelse för försök till mord, samt grovt vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mer i ämnet