Den väg som kommunen har rekommenderat är inte den snabbaste vägen till skolan. Gabriella Levin är rädd att sonen och hans kompisar ska ta genvägar, som kan vara ännu farligare. Foto: SVT

Sjuåring måste gå 2,7 kilometer till skolan – men grannarna får busskort

Uppdaterad
Publicerad

Sjuåriga Aron Levin Haim måste korsa tre bilvägar på väg till skolan. Men hans grannar som bor några hundra meter bort, har rätt till skolskjuts. Arons mamma tycker att trafiksäkerheten ska väga tyngre än avståndet.

– Det är inte humant att en sjuåring ska gå den här vägen, säger Gabriella Levin.

I Håbo kommun ska en elev i lågstadiet ha 3 km till skolan för att ha rätt till skolkjuts. Den väg som kommunen har mätt ut för Aron Levin Haim, och som de anser säker, är 2,7 kilometer lång.

På vägen ska Aron bland annat korsa den tungt trafikerade Stockholmsvägen, passera villauppfarter mitt i morgontrafiken, och ta sig igenom Dyarne industriområde.

– Jag har inte en enda vän som är förälder som skulle släppa ut sina barn så, säger Arons mamma Gabriella Levin.

Säker väg enligt kommunen

Kommunen anser att vägen är säker då den enda övergången som inte har trafikljus är en 30-väg.

– Det är farthinder vid övergångsstället och det är lite trafik, säger Carl-Johan Torstensson (M), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Skulle du släppa ut ditt barn på den här vägen?

– Jag kan förstå oron och jag kände själv ungefär samma typ av oro – vi bodde ungefär 2,5 kilometer från skolan när min son var liten. Men vi släppte ut honom ändå för att han kunde gå igenom skogen, säger Carl-Johan Torstensson (M).

Se promenaden och hör mer om reglerna kring skolskjuts i klippet ovan.

Minsta avstånd för rätt till skolskjuts i Uppsala län (lågstadiet)

Enköping – 3 km

Heby – 3 km

Håbo – 3 km

Knivsta – 2 km

Tierp – 3 km (2 km för förskoleklass och årskurs 1)

Uppsala – 2 km

Älvkarleby – 3 km

Östhammar – 3 km

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.