Hör sjukhusprästerna berätta mer om situationen. Foto: SVT Uppsala

Sjukhusprästerna om krisstödet under pandemin: ”Tuff arbetssituation”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusprästerna på Akademiska sjukhuset är vana vid att möta människor i sorg och kris. Men att träffa patienter och anhöriga mitt i en pågående pandemi är nytt även för dem.

– Vår uppgift är att stötta de som drabbas av coronakrisen, samtidigt som den kan väcka frågor och oro även hos oss, säger prästen Gudrun Rosén.

Coronakrisen har förändrat sjukhusprästernas vardagliga arbete. Fysiska möten på avdelningarna har minskat på grund av risken för smittspridning. När prästerna träffar patienter med covid-19 måste de ha på sig skyddsutrustning – vilket gör det svårt att komma nära. Besöksförbudet gör det även svårare för anhöriga att ta sig till sjukhuset.

– Vi försöker att se till att närstående kan komma till sjukhuset, men ibland vill de inte på grund av risken för smitta. För anhöriga till de som ligger nedsövda på sjukhuset finns vi där för lyssna på deras oro och tankar, säger Kerstin Dillmar, sjukhuspräst vid Akademiska sjukhuset och sjukhuskyrkans enhetschef.

Coronaviruset i Uppsala

Ökat behov av stöd till personal

Sjukhusprästerna ger samtal, själavård och krisstöd främst till patienter på Akademiska – men även till deras närstående och till personalen.

– Just nu träffar vi mer sjukvårdspersonal än vanligt. Många upplever en tuff arbetssituation och vill prata av sig, säger Kerstin Dillmar.

”Vi finns till för alla”

Under coronakrisen har prästerna upplevt att färre personer som inte drabbats av covid-19 har sökt stöd hos sjukhuskyrkan.

– Men människor drabbas ju fortfarande av andra sjukdomar och kriser. Så det känns viktigt att påpeka att vi finns här för att ge stöd till alla, säger Gudrun Rosén.

Sjukhuskyrkan vid Akademiska sjukhuset hjälper gärna personer som önskar kontakt med företrädare för andra religioner.

I klippet ovan kan du höra sjukhusprästerna berätta mer om hur deras vardag har förändrats under coronakrisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet