En sjuksköterska på 100 patienter – det var jobbverkligheten på ett äldreboende i Uppsala i somras.

Sjuksköterska ansvarade för 100 boende

Uppdaterad
Publicerad

På ett äldreboende i Uppsala förekom det flera gånger under sommaren att en ensam sjuksköterska haft ansvar för 98 boende.

Huvudskyddsombudet vid Vårdförbundet i Uppsala har slagit larm om situationen till Arbetsmiljöverket och krävt svar på frågan hur arbetsgivaren ska agera för att undvika ensamarbete.

Enligt arbetsgivaren har ensamarbete förekommit under tre eftermiddagar i juni månad ” på grund av en oförutsedd sjukskrivning”.

Verksamhetschefen har nu kontaktat ett bemanningsföretag för att täcka upp vid frånvaro och förhindra ensamarbete. Beredskap finns också för arbetet om inte bemanningsföretaget kan få fram personal.

Huvudskyddsombudet kom in kontakt med äldreboendets personal i maj, då flera sjuksköterskor vände sig till Vårdförbundet i Uppsala på grund av en ”ansträngd arbetssituation” och för att det då inte fanns en färdig planering för sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.