Karin Mattsson kommer inte ihåg så mycket från coronaarbetsåret 2020, mer än att hon och kollegorna jobbade hårt, ännu hårdare än normalt. Foto: SVT

Övertid motsvarande 115 årslöner inom sjukvården: ”Det tär på dig”

Uppdaterad
Publicerad

Första semesterveckan förra året tittade sjuksköterskan Karin Mattsson bara på tv. Att ligga i soffan var det hon orkade med. Ett drygt år efter första vågen är det krislägesavtal som gäller igen – 50 timmars arbetsvecka med oregelbundna arbetstider.

– Jag kommer inte ihåg något från förra året, bara att vi jobbade väldigt hårt, ännu mer än vad vi brukar göra, säger Karin Mattsson när vi träffar henne på centralintensiven vid Akademiska sjukhuset.

”Kanske inte låter så mycket”

Normalt jobbar hon 36 timmar vi veckan. I höstas var det inte ovanligt med 50 timmarsveckor med övertid.

Coronaviruset i Uppsala

– Det kanske inte låter så mycket, men jag jobbar treskift och efter en natt behöver jag återhämtning. Det finns ju övertid och övertid.

– Det tär på dig eftersom du ger av dig själv till patienter, anhöriga och till dina kollegor.

Förra året betalade Region Uppsala ut 103 miljoner kronor i övertidsersättning till sjukvårdspersonal, och övertidstimmarna är något som UNT har berättat om tidigare. 103 miljoner kronor motsvarar ungefär 115 årsarbetare inom vården. 2019 var motsvarande siffror 86 miljoner kronor och 100 årsarbetare.

Blir provocerad

Den här dagen ska hon jobba 12,5 timmar i sträck. Hon gör det för att rädda liv. Att samtidigt se familjer gå in och handla tillsammans och höra om studenter som försöker försvåra för smittspårare är provocerande för henne.

– När man tänker på det känns det ibland som att jobbet vi gör blir mindre värt. De som inte tar pandemin på allvar kan komma hit och lyssna på patienter som kämpar för att andas och känna på anhörigas ångest.

Hör Karin Mattsson berätta om sin jobbvardag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet