Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bilden visar ett av tipsen vårdpersonalen fått för att åtgärda den bristande passformen på munskydden. Spela klippet för att höra sjuksköterskan Frida Vallgren. Foto: SVT

Sjuksköterskor larmar om nya munskydden: ”Jag vägrar använda dem”

Uppdaterad
Publicerad
Personal som arbetar med covid 19-smittade patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala berättar om nya, tunna munskydd som blir fuktiga, skaver upp sår i ansiktet och skapar en ökad oro för smitta.

– Det är patetiskt att vi ska behöva gå runt med sånt, säger sjuksköterskan Frida Vallgren som arbetar på akutmottagningen.

Bilden av de bristfälliga munskydden bekräftas av flera anställda. SVT har bland annat varit kontakt med en specialistsjuksköterska på en annan del av sjukhuset:

– Kvalitén har blivit urusel senaste veckan. De nya munskydden blir snabbt fulla med fukt och gör att man får sår på näsroten och kinderna. Känslan att använda dem är som min kollega sa: ”Som att andas genom ett kaffefilter”, säger sjuksköterskan som vill vara anonym.

Uppmanas till ”husmorstips”

Enligt Uppsalaregionens rutiner ska munskydd användas vid vårdarbete som medför risk för stänk av kroppsvätskor mot ansiktet. Specialistsjuksköterskan berättar att de tidigare modellerna varit tjockare, haft andningsventil, skydd mot trycksår och rejäla band som kan fästas runt huvudet.

– De vi fått nu är betydligt mycket tunnare.

Dokument som SVT tagit del av visar hur vårdpersonal rekommenderas att åtgärda de nya munskyddens dåliga passform med ”husmorstips”. Ett tips är att dra banden bakom nacken och fästa ändarna med ett gem.

– Den psykiska arbetsmiljön påverkas. Man kommer i kontakt med människor som sannolikt är smittande samtidigt som man bär ett munskydd man starkt tvivlar på hjälper, säger specialistsjuksköterskan.

Frida Vallgren är skeptisk till munskyddens säkerhet:

– Jag vägrar använda dem. Jag undrar vem som har kontrollerat dessa filter, det finns inget riktigt svar på det.

”Finns svårigheter i att kontrollera”

Under coronakrisen har ordinarie skyddsmaterial tagit slut på svenska sjukhus. Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala bekräftar att det funnits brister i beställningar av nytt skyddsmaterial.

– Inte några stora, men bristfälliga definitivt.

Hur kan det bli så?

– Vi söker över hela världen och får lägga beställningar utanför våra vanliga kanaler, ibland lite på vinst och förlust.

Kontrollerar någon om skydden fungerar som de ska?

– Det finns svårigheter i att kontrollera. Vissa beställningar har vi gjort tillsammans med andra landsting och har då gjort en gemensam kontroll, då har de varit bristfälliga och då har vi avbrutit dem. Men jag kan inte garantera att vi kan ha kollat alla, säger Mikael Köhler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet