Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar förskolechefen Jan Aili om personalläget. Foto: TT/SVT

Sjukvåg och vikariebrist på Uppsalas förskolor – föräldrar larmas

Uppdaterad
Publicerad

En förkylningsvåg har slagit till mot förskolepersonal i Uppsala – och om läget förvärras kan kommunen behöva vädja till föräldrar att hålla barnen hemma.

– Det liknar pandemin, men vi vet inte om det är covid för det testas inte, säger Jan Aili, förskolechef.

Sedan förra veckan har en efter en i personalen inom Uppsalas förskolor blivit sjuk och gått hem. Samtidigt är det svårt att fylla pedagogernas skor – och enligt Jan Aili saknas uppemot 100 vikarier på kommunens förskolor.

– På en del förskolor har vi haft 40 procent frånvaro bland personalen, säger han.

För att förbereda vårdnadshavare skickade kommunen under torsdagen ut ett meddelande där man berättade att enskilda förskolor kan komma att vädja om att hålla barnen hemma.

”Tvingar ingen”

– Vi tvingar ingen, men vissa vårdnadshavare klarar av att låta barnen gå kortare dagar eller inte alls och då hjälper man vårdnadshavare som inte kan göra så.

Att ni hamnar i den här situationen – tyder det på att ni är för lågt grundbemannade i förskolan?

– Det skulle jag inte säga. Vi är tajt bemannade och det märks när det kommer en sådan här våg, men vi kan inte ha 100 extra anställda bara för att klara av det, säger Jan Aili.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.