Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Arkivbild. Foto: TT

Sjukvården: ”Vi tvingar ingen att amma”

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Tucan arbetar som barnmorska på BB påväg på Akademiska sjukhuset. Hennes bild hos många nyblivna mammor är att de flesta vill amma, men att man från deras sida inte tvingar dem till det.

Hennes jobb går ut på att ge amningsstöd till nyblivna mammor eller föräldrar när de kommit hem efter förlossningen.

– Redan på förlossningen ska ju barnet gärna ha ätit av mammans bröst för att få den fina råmjölken. Det går aldrig att övergöda ett barn med bröstmjölk.

Vilka funderingar runt amning stöter du på oftast?

Att det gör ont. Att de har ont i bröstvårtorna. Men då har barnet oftast ett för litet tag och det är där vi kommer in för att hjälpa till, säger Elisabet Tucan.

Uppmuntrar ni mer till amning än flaskmatning?

– Ja, det gör vi. För vi vet att det är så bra, både för mor och barn. Men, ingenting ska gå till absurdum. Vill man inte eller inte kan, så självklart stöttar vi henne i det också.

Finns det någon slags tabu hos kvinnor som du möter som inte kan amma?

– De säger inte det uttryckligen. Men visst, det finns kvinnor som kan säga att man är en dålig mamma om man inte kan amma. Men då säger vi att man såklart inte är det, säger Elisabeth Tucan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.