Se bilder på skadorna i klippet ovan. Foto: Utryckning Uppsala

Sjuttiotal rutor krossade på skolor i Storvreta under helgen

Uppdaterad
Publicerad

Pluggparadiset, Ärentunaskolan och Storvretaskolan utsattes för omfattande skadegörelse under natten till lördagen. 69 fönsterrutor och rutorna på två personbilar slogs sönder. Ingen ska ha tagit sig in i skolorna.

Polisen kallades till skolorna efter att ett vaktbolag upptäckt skadorna under lördagsförmiddagen. Fem anmälningar om skadegörelse är upprättade. Enligt Daniel Wikdahl på polisregion Mitt ska ingen ha tagit sig in i skolorna.

– Vi har varit där med en patrull och fotat, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på RLC Mitt.

På Ärentunaskolan och Storvretaskolan krossades 12 rutor vardera, och på Pluggparadiset var hela 45 rutor trasiga.

Rektorn: ”Tråkigt för barnen”

Ulrika Nisseman, rektor på Pluggparadiset, var under lördagen på plats och pratade med polisen. Hon säger att skolan haft problem med skadegörelse under höstterminen.

– Men inte på den här nivån. Det är väldigt mycket glas, säger hon.

Skolan är byggd som en halvmåne och det finns en innergård som är frånvänd grannhusen. Ulrika Nisseman tror att det kan vara därför grannar inte har märkt något.

– Det är så tråkigt för barnen. Det här är ju deras skola, och det ligger glassplitter i deras klassrum och på deras saker, säger hon.

Elin Waldenvik, rektor på Storvretaskolan, säger att även deras skola tidigare utsatts för skadegörelse – särskilt under sommaren.

– Vi hade ett pingisbord ute som blev förstört också. Det är jättetråkigt för eleverna, säger hon.

– Det är tråkigt och onödigt.

Tips från allmänheten

Daniel Wikdahl säger att det är svårt att utreda skadegörelse men att polisen gärna tar emot tips från boende i närheten.

– En ruta eller två rutor kan jag förstå att allmänheten inte hör. Men jag tycker att någon borde ha hört när någon krossar 45 rutor. Då får de gärna ringa och berätta det.

Se bilderna på skadorna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.