Skanska ser allvarligt på uppgifterna som framkommit och har nu tillsatt en intern utredning.
– Det är helt galet. Vi ska inte hjälpa kommuner att begå lagbrott, säger Skanskas presstalesperson Mia Trahn.
VIDEO: Se Skanskas svar
SVT Nyheter Uppsala kunde igår berätta om en ångbåtsbrygga vid Skarholmens småbåtshamn strax söder om Uppsala som kommmunen olagligt beställt av en lokal hantverkare. Bygget borde enligt lagen om offentlig upphandling ha upphandlats, något som inte gjordes.
En tidigare mellanchef inom Uppdsala kommun har nu tvingats bort från sin tjänst efter att det framkommit att han beställt bygget av det lokala företaget. Men SVT Nyheter Uppsala kan idag också avslöja att ett av Sveriges största byggbolag – Skanska – hjälpt den tidigare mellanchefen då han försökte dölja den olagliga beställningen.
– Det är jättefel, så ska vi inte alls arbeta, säger produktionsdirektören Helen Åsbrink.
Lät Skanska fakturera
SVT Nyheter Uppsala kan bevisa att Skanska, vid minst två fall, låtit ett lokalt hantverksbolag fakturera kommunen genom deras system. Skanska har dessutom gjort ett påslag på 10 procent även om man inte haft något med byggena att göra. Faktureringen har i sin tur fått det att se ut som att kommunen gjort affärer med en avtalsgill leverantör, även fast man i praktiken inte gjort det. Och i båda fallen har den nu borttvingade tidigare mellanchefen varit den ansvariga kommuntjänstemannen.
– Man tar det genom ett företag som har ramavtal, säger han.
Så man gör det för att kringå lagen om offentlig upphandling?
– Ja, på sätt och vis kan man väl säga det ja, säger den tidigare mellanchefen.
VIDEO: Mellanchefens erkännande
”Fakturera genom Skanska”
I en intern mejlkonversation mellan den tidigare mellanchefen och det lokala hantverksbolaget som SVT Nyheter Uppsala tagit del av, framkommer det tydliga uppmaningar om att skicka fakturor genom Skanska.
VIDEO: Se mailet här
– I och med att vi inte har något smidesavtal måste man tänka till och ta ett företag med ramavtal. Det finns flera i högen, så då tar man bara ett, säger den tidigare mellanchefen.
Enligt Sveriges främsta expert på offentlig upphandling Andrea Sundstrand kan det i vissa fall vara okej att fakturera genom andra bolag, men det förutsätter att fakturabolaget fått beställningen i första läget.
– Om det handlar om en totalentreprenör eller leverantör kan det vara så att underleverantörer fakturerar till dem, som i sin tur fakturerar beställaren. Men man kan inte gå till underleverantören först, eller försöka få det att se ut som att det fanns en huvudentreprenör efter, säger hon.
VIDEO: Hör juristens förklaring
”Allvarlig anklagelse”
Skanska ser allvarligt på uppgifterna som framkommit och har nu tillsatt en intern utredning.
– När vi får så här allvarliga anklagelser som detta är måste vi utreda det internt för att se vad som hänt, säger Skanskas presstalesperson Mia Trahn.
Under våren 2015 upprättade Skanska en nolltolerans mot etiska övertramp för alla medarbetare, och enligt Mia Trahn är det inte helt omöjligt med kraftulla åtgärder i framtiden.
– Utredningen kommer få ha sin gång och sen får vi se vilka konsekvenser den får, säger hon.
Se hela inslaget här.
Lagen om offentlig upphandling
- Den offentliga sektorn i Sverige gör varje år inköp för uppskattningsvis 600 miljarder kronor. De offentliga inköpen regleras genom upphandlingslagstiftningen.
- För att på bästa sätt ta tillvara konkurrensen på marknaden och hushålla med skattemedlen måste offentliga myndigheter följa vissa bestämmelser vid inköp. Detta framgår av reglerna för offentlig upphandling.
- Reglerna för offentlig upphandling bygger på EU-direktiv och är till stor del likadana inom hela EU. Grundprinciperna bygger på objektivitet och öppenhet. De upphandlade myndigheterna ska vara sakliga och välja leverantör utifrån det som köps. Det får inte förekomma lojalitet mot leverantörer eller tidigare leverantörer. Valet av leverantör ska ske på affärsmässig grund och baseras på vilken leverantör som erbjuder den bästa varan eller tjänsten till de bästa villkoren. Alla leverantörer ska få möjligheten att tävla på samma villkor i varje upphandling.
Källa: Upphandlingsmyndigheten