Christoffer Blomberg, 25 år, är en av ett hundratal som under veckan övat skarpt i skogen på Marma skjutfält i Norduppland. Foto: SVT

Skarpa övningar i skogen på Marma skjutfält

Uppdaterad
Publicerad

Mitt uppe i skogarna i Norduppland ligger ett av försvarets största skjutfält – Marma. Hit kommer tusentals värnpliktiga varje år och för dem som bor i närheten gäller det att följa avspärrningarna noggrant. SVT följde med ut i skogen när ett förband från Uppsala övade skarpt.

Det är en gnistrande vinterdag – men knappast läge att ge sig ut på en skogspromenad i skogarna kring Marma skjutfält. När det är övning här spärras området av och röd flagg hissas för att varna civila som befinner sig i närheten.

– Vi har som ett juridiskt staket, det är inget fysiskt staket men ett juridiskt med skyltar. Där ska man inte gå in när vi övar, säger Mattias Axner, platschef Marma skjutfält. 

Vanligt att folk bryter mot avspärrningarna

Runt fältet sitter skyltar med jämna mellanrum och även anslagstavlor där det står när fältet används för skjutövningar.

Men det är inte ovanligt att avspärrningarna bryts.

– Det händer. Speciellt under svampsäsongen är det ganska populärt att vara inne på fältet, då får man åka in och tala om för människor att de får åka någon annanstans, säger Mattias Axner.

”Känns lite läskigt”

Den här veckan är ett förband från Uppsala med cirka 100 personer här och övar.

Det är första gången som de får genomföra så kallad gruppstrid – det vill säga skjuta skarpt tillsammans ute på ett skjutfält.

– Det blir lite adrenalinpåslag när man kör skarpt och man skriker på varandra och det ska ju gå full fart framåt, säger Christoffer Blomberg, 25 år.

Tänker du någonting på hur det skulle vara om det var en riktig väpnad konflikt?

– Inte just nu. Men ibland tänker man ju på det såklart, säger han.

En annan av dem som är här och övar är Johanna Espert Kestola. Hon är 19 år och gick ut gymnasiet för snart ett år sedan.

– I början kändes det lite läskigt, när vi fick ut vapnen kändes det jätteskumt. Man visste inte hur man skulle hantera det. Men nu känns det ganska naturligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.