SKB vill förvara det använda kärnbränslet 500 meter ner i Urberget vid Forsmarks kärnkraftverk. Avfallet ska ligga i kopparkapslar. Foto: SKB

SKB: ”Vår metod är säker”

Uppdaterad
Publicerad

Kopparkapslarna kommer att hålla i 100.000 år. Koppar korroderar bara mycket, mycket långsamt i den syrefria miljön i det föreslagna slutförvaret. Det säger Svensk kärnbränslehantering som svar på kritiken.

Koppar kan inte korrodera (rosta) i en syrefri miljö i slutförvaret. Det hävdar kärnkraftsföretagens bolag SKB som utarbetat metoden under fyra årtionden. SKB har själva gjort liknande försök i Äspölaboratoriet med både kapselprototyper och kopparbitar. Den schweiziska rapporten bekräftar de resultaten menar SKB.

– En viss korrosion kan man förvänta sig i början, och det gör man i de här försöken. Men det är en väldigt liten del av koppartjockleken som är 5 cm. Det har vi tagit höjd för när vi dimensionerat vårt förvar, säger Allan Hedin säkerhetsanalytiker på SKB.

Ingen långvarig korrosion enligt SKB

SKB:s experter håller inte med de kritiska forskarna på KTH. SKB menar att korrosionen uppstod med hjälp det syre som stängdes in när tunneln förslöts. Sedan händer inte mycket förutom en mycket långsam process med svavel men den påverkar inte säkerheten enligt SKB.

– Vi har tittat på väldigt mycket som skulle kunna orsaka korrosion, men vi hittar ingen process förutom att det finns en del svavelföreningar i grundvattnet som på riktigt lång sikt kan orsaka korrosion. Men det har vi också tagit höjd för, säger Allan Hedin.

SKB anser att kopparkapslarna kommer att hålla i 100.000 år.

– Vi ser inte nånting i den här rapporten som får oss att ändra på den uppfattningen.

Myndigheten säger ja

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, måste också godkänna den föreslagna metoden att förvara det använda kärnbränslet, och har redan i ett preliminärt besked sagt ja. SSM väntas lämna ett slutgiltigt godkännande samma dag som miljödomstolen lämnar sitt yttrande till regeringen den 23 januari.

– Vi anser att vi har ett fullgott korrosionskydd med kopparkapslarna, säger Allan Hedin på SKB.

Hur säker är du på det?

– Vi har studerat det här i 40 år, och inte bara vi utan många organisationer världen över, och alla kommer till samma slutsatser, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn och slutförvar

Mer i ämnet