Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Skelettdelar funna vid byggarbetsplats i Sala backe

Uppdaterad
Publicerad

När en grävmaskin arbetade på en byggarbetsplats i Sala backe i Uppsala under tisdagen dök skelettdelar upp i schaktmassorna.

– Först såg man delar av en människa, men sedan såg man fler skelettdelar, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen.

Polisens tekniker är på plats under onsdagen för att undersöka fynden.

– De måste utesluta att det handlar om något brott begången i närtid, men det mesta pekar just nu på att det är ett gammalt fynd som arkeologerna får ta över, säger Jonas Eronen.

Enligt polisens tekniker på plats som tagit hjälp av en osteolog – en expert på ben – verkar det handla om två skelett och länsstyrelsen kommer att ta över ärendet.

En förklaring

Byggarbetet på platsen är stoppat tills vidare, men vid lunchtid hävde polisen avspärrningarna. Då hade skelettdelarna förts till Rättsmedicinalverket och polisen hade också fått en hypotes om varifrån benen kan komma:

– Husen på platsen är byggda på 1950-talet och på den tiden tog man schaktmassor från centrala Uppsala. Och i det här fallet tror man att massorna kom från en medeltida kyrkogård. Det kan vara förklaringen till skelettdelarna, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.