Skogsägaren är mest förvånad över allt ståhej. Foto: Magnus Hellström/SVT

Skogen räddas – länsstyrelsen stoppar kontroversiell skogsavverkning

Uppdaterad
Publicerad

Skogsägaren av naturreservatet Kungshamn-Morga i Knivsta har anmält skogen för avverkning till skogsstyrelsen. Men nu stoppar länsstyrelsen planerna eftersom man tycker att det är för stora naturvärden som riskerar att gå förlorade. Skogsägaren är mest förvånad över allt ståhej.

När planerna på avverkning blev kända växte oron bland naturvänner, oro över att naturreservatets karaktär skulle förstöras.

– Här finns tall, gran och lövskog som ek. Blandningen gör att skogen står bra emot både klimatförändringar och insektsangrepp, säger David van der Spoel, styrelseledamot i föreningen Skydda skogen.

Han menar man att en avverkning skulle få stora konsekvenser för naturreservatet.

– Det kommer att bli ett hygge som tar flera decennier innan det blir trevligt att promenera här.

Naturreservatet ägs av en stiftelse vars ändamål är att bevara ett stycke svensk kulturbygd. Hur mycket som egentligen var tänkt att avverkas råder det delade meningar om.

– Planerna var att gallra och ta bort en del granskog som drabbats av granbarkborre, säger Gustav Ohlsson, skogsförvaltare.

Länsstyrelsen stoppar avverkning

Det finns en skötselplan för Naturskyddsområdet sedan länge, men den är förlegad enligt länsstyrelsen, som nu beslutat stoppa avverkningsplanerna i väntan på nya föreskrifter för naturreservatet.

– Som skötselplanen är formulerad skyddar den inte de naturvärden som finns i området idag. Mindre röjning som gynnar naturvärden vill vi inte stoppa, men storskalig avverkning med kalhyggeskaraktär kommer vi inte tillåta, säger Lennart Nordvarg som är chef på miljöavdelningen på länsstyrelsen.

Från stiftelsen tycker man att det hela blivit en storm i ett vattenglas.

– Hela tanken med stiftelsens skog är att ska vara fin, säger Gustav Ohlsson.

Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.