Drömmar om Skokloster – mellan slagfältet och stjärnhimlen, så heter utställningen som kan ses just nu. Foto: SVT

Ny utställning: Skokloster visar upp hemliga föremål

Publicerad

Skokloster har letat längst in bland gömmorna på slottsvinden och i andra hemliga utrymmen. I en ny utställning som öppnar nu i veckan visar man för första gången upp de unika föremålen.

– Det är väldigt spännande, säger Inger Olovsson, intendent på Skokloster.

I utställningen, som heter Drömmar om Skokloster – mellan slagfältet och stjärnhimlen, visar man föremål som tavlor, dräkter, jordglober och andra udda saker som aldrig tidigare plockats fram för allmänheten att se.

Att gå runt i slottets gömmor och leta fram nya föremål har varit ett spännande uppdrag för dem som skapat utställningen.

– Det har varit väldigt roligt att bygga upp den här utställningen, att tänka ut vilka historier vi vill berätta om människorna som levde och verkade här, säger Inger Olovsson.

Vill ge svar på frågor

Med hjälp av möbler, vardagliga saker och målningar försöker utställningen ge svar på vilka människor som bott på slottet, hur de såg på världen och varför Skokloster byggdes just där det byggdes.

Utställningen är planerad att bli en permanent del av Skoklosters samlingar.

Se några av de unika sakerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.