Majoritetens valkvintett i Uppsala.Tobias Smedberg (V), Erik Pelling (S), Caroline Hoffstedt (S), Linda Eskilsson (MP), Rickard Malmström (MP). Foto: SVT

Skolan i fokus i rödgrön budget

Publicerad

När den rödgröna alliansen fördelar pengarna för nästa år läggs en halv miljard mer på välfärden. Största delen av kakan får skolan.

Utbildningsnämndens budget ökar med nästan 250 miljoner kronor 2019 jämfört med i år. Kommunalrådet Caroline Hoffstedt (S) med ansvar för skolfrågor berättade på presskonferensen att 1 000 fler förskollärare och lärare behöver anställas i kommunen fram till 2022.

– Precis som många andra kommuner brottas vi med att rekrytera tillräckligt med skolpersonal. För att klara det behöver vi höja statusen och attraktiviteten och förbättra arbetsmiljön i skolan.

Lättare med karriärbyten

Förutom pengar till höjda löner så ska skolledare få ökat stöd. Och karriärbyten ska bli lättare, till exempel ska barnskötare stimuleras att vidareutbilda sig till förskollärare. Också elevhälsan ska stärkas, och här ska kommunen undersöka möjligheten att använda sig av digitala kuratorer.

De flesta av nämnderna får mer pengar att röra sig med nästa år, och enligt kommunalrådet Erik Pelling (S) är det möjligt tack vare att kommunen har ordning och reda på finanserna, genom att flera arbetar och ökade statsbidrag.

– Samtidigt kommer vi att ha ett överskottsmål på 2,1 procent. De pengarna kan vi använda för investeringar, i stället för att låna upp nya pengar, säger kommunalrådet Erik Pelling.

Mohamad Hassan (L) är positiv till att majoriteten vill satsa på skolan, men han passar också på att påminna om hur han anser att skolan skötts den senaste mandatperioden:

– Situationen för lärare har blivit sämre, resultaten sjunker, elever med särskilda behov har fått svårare att får rätt stöd och yrkesprogrammen har hanterats styvmoderligt. Sanningen är att det riskerar att bli samma sak igen, trots fina ord, säger Mohamad Hassan (L) i en kommentar till budgeten.

Budget på nästan 12 miljarder

Visa

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lägger en budget på nästan 12 miljarder kronor. De nämnder som får mest pengar är: Utbildningsnämnden 5,1 miljarder (+247 miljoner jämfört med 2018), äldrenämnden 1,8 miljarder kronor (+50 miljoner kronor jämfört med 2018) och omsorgsnämnden 1,6 miljarder kronor (+46 miljoner kronor).

Källa: Mål och budget 2019

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer