Elever i Kvarngärdesskolan evakueras efter mögellarm – föräldrar kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2016 har Uppsala kommun och Kvarngärdesskolans rektor känt till mögelproblemen. Vissa åtgärder har vidtagits men elever har mått dåligt i lokalerna. Elisabeth Schellekens Dammanns menar att hennes dotter fått stora hälsoproblem av luften i skolan.

Över 600 grundskoleelever i Kvarngärdesskolan kommer att evakueras och byta skola till våren. Orsaken är fuktskador i lokalerna, ett problem som Uppsala kommun kände till redan 2016. 

– Min dotter som gått på skolan sedan 2015 och utvecklade en aggressiv form av eksem i ansiktet, säger Elisabeth Schellekens Dammann, förälder.

Familjen har varit med om åtskilliga läkarundersökningar under årens lopp för att kartlägga vad som orsakat dotterns besvär och hon är arg för att föräldrarna inte informerades om situationen redan 2016.

”Haft tillit till förvaltningen”

– Vi har många möten med skolan där vi fått höra att vår dotter är säker i skolmiljön, säger Elisabeth Schellekens Dammann.

Kvarngärdesskolans rektor, Gunilla Söderström har förlitat sig på kommunens undersökningar.

– Vi har haft tillit till miljöförvaltningen och Skolfastigheter som sagt att det inte har varit någon fara, säger Gunilla Söderström.

Mailsvar

Skolfastigheter har inte låtit sig intervjuas men skriver i ett mejl:

”De identifierade fuktskadorna har påträffats i ytterväggarna. 2017 genomfördes luftprover i inomhusmiljön som inte påvisade några onormala värden. Skolfastigheter har dock idag mer kunskap om och bättre rutiner för denna sorts skador på fastigheterna, och kan konstatera att ett luftprov inte var tillräckligt för att identifiera risker i inomhusmiljön. Ett flertal riskminimerande åtgärder har dock vidtagits. Dessa åtgärder bedöms vara tillräckliga för att säkra inomhusmiljön fram till att skolan ska evakueras sommaren 2022.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.