Vera, 14: ”Vi har bara en framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska barn i omkring 100 kommuner klimatstrejkar under fredagen. Trots regn och kyla barrikaderade sig de två 14-åringarna Vera Röös och Elias Fjellander på Forumtorget i Uppsala centrum under fredagsmorgonen. Syftet – att få politikerna att bry sig mer om klimatet.

– Vi har bara en framtid och för vår planet måste vi faktiskt agera nu, säger Vera Röös, 14 år.

Under fredagen ordnas en manifestation för klimatet på Forumtorget i Uppsala. Skoleleverna Vera Röös och Elias Fjellander, 14 år, var först på plats. De satte sig på torget klockan 8.30 och kommer att sitta där fram till klockan 15.00.

Varför är en manifestation viktig?

– För att visa vår oro inför framtiden och öppna ögonen på politiker för att få dem att följa Parisavtalet, säger Vera Röös.

Hon kommer sedan att hålla tal under den manifestation som hålls mellan 15 och 17 på Forumtorget. Den är en del av den rikstäckande manifestationen #Fridaysforfuture som kommer att arrangeras i 59 kommuner runtom i Sverige, bland annat i Enköping, Norrtälje och Sigtuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.