Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energistrategen Dimitrios Zisimopoulos och drifttekniker Daniel Lindqvist på Tiundaskolans tak som är täckt med solpaneler. I klippet får du veta hur man ska lyckas minska energiförbrukningen. Foto: SVT

Så ska skolfastigheter minska energiförbrukningen med 30 procent

Uppdaterad
Publicerad

Skolfastigheter i Uppsala drog för ett par år sedan igång ett energiprogram med målet att minska energiförbrukningen.

– Vi har fler växlar att lägga in, säger Dimitrios Zisimopoulos, energistrateg på Skolfastigheter.

Alla Skolfastigheters fastigheter ingår i programmet, där man efter två år lyckats sänka energiåtgången per kvadratmeter med 11 procent. Till 2030 ska procentsiffran ner till 30 procent, jämfört med 2019.

– Vi genomför regelbundet energironder i alla våra 145 fastigheter. Hittills har vi utfört 500 driftoptimeringsåtgärder, säger Dimitrios Zisimopoulos, energistrateg på Skolfastigheter.

Byggsektorn påverkar miljön

Bygg- och fastighetssektorn står varje år för cirka en femtedel av Sveriges koldioxidutsläpp, enligt Boverket. Och Skolfastigheter ser därför en stor miljövinst i att så effektivt som möjligt värma upp och driva förskolor och skolor på sammanlagt 475 000 kvadratmeter.

Utvecklingen av energiprogrammet handlar bland annat om att bygga smartare, få upp fler solpaneler och optimera energiförbrukningen i lokalerna.

Klippet: Se hur energiprogrammet funkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.