Skolor varnar för självmordsvideo som sprids bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar på flera av Uppsalas skolor uppmanas nu att begränsa barnens användande av sociala medier. Anledningen är att en video som påstås visa ett självmord sprids på sociala medier bland barnen.

Under onsdagen har flera grundskolor i Uppsala skickat ut information till vårdnadshavare och personal om att det sprids en video på sociala medier som påstås visa ett självmord, främst på Tiktiok men även på exempelvis Facebook och Snapchat. Den ska ha fått stor spridning bland unga. Vilket UNT har rapporterat om.

– Vår rekommendation är att försöka se till att barnen inte använder sociala medier just nu eller i alla fall hålla koll på vad barnen tar del av där, säger Jasmin Saleh, kurator på Stordammens skola.

”Våga prata med barnen”

Videon ska enligt uppgift visa en man som begår självmord i en live-sändning och ska inte ha någon koppling till Uppsala. Jasmin Saleh har inte själv sett videon men har sett i kommentarsfält på sociala medier att flera av eleverna på skolan har sett den.

– Barn hanterar det på olika sätt. Men i allmänhet är mitt tips till föräldrar att man ska våga prata med barnen om det här, säger Jasmin Saleh.

Enligt uppgifter som gått ut till personalen på skolorna ska de sociala medierna jobba med att försöka ta bort videon, men den finns i många olika versioner och vissa versioner börjar med helt andra till synes oskyldiga bilder.

– Självklart kommer elevhälsan att vara ett stöd på de skolor där elever sett detta, säger grundskolechefen Christina Stenhammar.

Hit kan du vända dig för att få hjälp:

• Ring alltid 112 i akuta lägen

• Mind Självmordslinjen. Anhöriga kan också höra av sig

Telefon: 90101 (Dygnet runt)

chat.mind.se/mejlsvar@mind.se

• Föräldralinjen

020 – 85 20 00 (10.00-15.00)

• Jourhavande medmänniska

08-702 16 80 (21.00-06.00)

• Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

020 – 18 18 00 (19.00-22.00)

• Vårdguiden – 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.