Han gestaltar Skorpan i sin första stora föreställning. Foto: SVT

Skorpan Lejonhjärta på scen i Uppsala

Publicerad

Idag repeterade Uppsala stadsteater sin uppsättning av Bröderna Lejonhjärta för första gången inför publik. Och då gjorde sig döden påmind.

Döden är det givna temat i pjäsen Bröderna Lejonhjärta som har premiär på Uppsala Stadsteater den 30 november. Och att göra en föreställning av en så folkkär författares verk som Astrid Lindgrens, sätter regissören Ronny Danielsson på prov.

– Det klart att det är en utmaning. Folk har ju redan en bild av hur berättelsen ska se ut, och så kanske de inte alls stämmer överrens med den bilden vi ger, säger han.

Döden är inte heller helt lätt att hantera, varken på scen eller i verkliga livet.

– I min ålder börjar döden göra sig påmind och man inser att man själv också ska göra det en dag, säger Ronny Danielsson.

Gustav Lindh som spelar sin första riktigt stora roll i en teaterpjäs, genom att gestalta Skorpan Lejonhjärta har stor respekt för Astrid Lindgren.

– Vi förvaltar verkligen hennes arv, även om vi gör vår egen tolkning av det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.