Den döda valpen undersöktes på SVA och röntgades då. Den infällda bilden visar kulor som plockats ur hundens kropp. Foto: Polisen

Sköt och knivskar hundvalp – man åtalas för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

Hundvalpen ska ha beskjutits med luftgevär ett 40-tal gånger och knivskurits. Nu åtalas en man i 35-årsåldern för djurplågeri.

Händelserna utspelade sig i en by i Uppsala län en dag i januari.

Det var den förra ägaren till den tio veckor gamla valpen som ringde polisen, då hon i sms fått veta av mannen att valpen var död.

När polisen anlände till mannens bostad, låg valpen död i en sopsäck på gården. Inne i huset fanns blodspår.

Mannens barn fanns i bostaden när valpen dödades och har i polisförhör sagt ”pappa pangade vovven, det var läskigt”.

Valpen obducerades vid Sveriges veterinärmedicinska anstalt och förutom luftgevärskulorna hittades svåra skärskador i hundens buk, brösthåla och vid halsen.

Bestämde sig för att avliva hunden

Den åtalade mannen nekar till djurplågeri. Han säger i polisförhör att hunden hade varit aggressiv mot hans barn och huggit efter hans dotters hand. Han ska ha försökt lugna valpen, men den ska enligt mannen ha fortsatt att hugga.

I förhör uppger han att han då bestämde sig för att själv avliva hunden och gick och hämtade sitt luftgevär och en kniv.

Mannen åtalas också för ringa narkotikabrott efter att vid ett annat tillfälle ha varit påverkad av amfetamin och för att olovandes ha haft en kniv, en träklubba och en spikboll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.