• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En värnpliktig har blivit fysiskt bestraffad och förnedrad på Uppsala garnison – hör mer om fackets syn på arbetsmiljön i klippet. Foto: SVT

Värnpliktig sköt på fel tavla – förnedrades av befäl på F16 i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

En värnpliktig har blivit fysiskt bestraffad av en officer då han sköt på fel mål under en skjutövning på F16 i Uppsala.

– F16 ska expandera och måste behålla sin personal vilket gör det ännu mer tragiskt, säger Caroline Nilsson på fackförbundet Försvarsförbundet.

Det var vid en skjutövning på Uppsala garnison som en värnpliktig blev fysiskt bestraffad av en specialistofficer. Uppgifterna framkom i början av året i en enkätundersökning bland de värnpliktiga, enligt nyhetsbyrån Siren.

I en anmälan till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd framgår det att den värnpliktige råkade skjuta på fel mål under övningen.

Specialistofficeren ska då ha bett den värnpliktige att lägga sin panna mot hans handflata och slog honom sedan med öppen handflata i bakhuvudet med den andra handen.

Ytterligare två värnpliktiga har bekräftat händelsen och officeren har själv uppgett att det som framgick i enkäten var sant, enligt anmälan.

Höll inne med informationen

Den värnpliktige höll inledningsvis inne med att anmäla fallet.

Han valde till slut att berätta om händelsen i enkätundersökningen för att ”kommande generationer” inte ska utsättas för något liknande, enligt anmälan.

– Så fort vi fick höra om det här agerade vi snabbt och plockade bort honom från kompaniet, säger Kristoffer Olsson, kommunikationschef på F16.

Är det ett öppet samtalsklimat och miljö på F16 i och med att den värnpliktige inledningsvis höll inne anmälan?

– Ja vi strävar efter att ha det. Men händelsen är oacceptabel, säger Kristoffer Olsson.

Regementschefen vill nu att officeren sägs upp. Myndighetens personalansvarsnämnd ser nu vidare på ärendet.

Hör mer om händelsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.