Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här jobbar polisen med teknisk undersökning på brottsplatsen i Uppsala – den egentliga måltavlan för beskjutningen ska enligt uppgift vara en anhörig till gängledaren Rawa Majid (till höger i bild). Foto: TT

Skottlossning mot lägenhet i Stenhagen – uppgifter: Riktat mot anhörig till Rawa Majid

Uppdaterad
Publicerad

Skottlossningen mot en lägenhet i Uppsala på lördagen ska ha varit riktad mot en en nära anhörig till Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven”, enligt uppgifter till SVT Nyheter. Samma natt hittades sprängladdning utanför en av Majids allierade.

Händelserna är de senaste i en eskalerande hämnd- och våldsspiral som trappats upp i den pågående gängkonflikten i Sverige.

En lägenhet i stadsdelen Stenhagen i Uppsala besköts utifrån vid 23.30 på lördagen. Personer befann sig i bostaden men ingen skadades.

Tros vara riktat mot anhörig till ”Kurdiska räven”

Enligt uppgifter till SVT tros skottlossningen vara riktad mot en nära anhörig till Rawa Majid. Skotten tros dock ha avlossats mot fel bostad.

Under natten fick polisen även larm om ett misstänkt farligt föremål på en adress i Upplands Väsby. Enligt uppgifter till SVT kan adressen kopplas till en av Majids allierade och det ska röra sig om en sprängladdning vid en lägenhetsport.

– Vi har vidtagit vissa utredningsåtgärder i Upplands Väsby i natt och det har fortsatt under förmiddagen. Vilka dem är kan jag inte gå in på med hänvisning till förundersökningssekretess, säger Ola Österling vid Stockholmspolisen.

Händelserna är de senaste i raden av våldsdåd som kan kopplas till den pågående gängkonflikten i Stockholm och Uppsala där Rawa Majid, som  är ledare för Foxtrot-nätverket, pekas ut som en centralperson.

Mördade rivalens mamma

Så sent som i torsdags sköts en 60-årig kvinna, som var mamma till en högt uppsatt inom nätverket, till döds i Gränby, Uppsala. Enligt uppgifter till SVT ska det vara en hämnd för en tidigare skjutning i Istanbul som Rawa Majid och hans allierade är kopplade till.

Rawa Majid själv lever i Turkiet och är internationellt efterlyst sedan hösten 2020.

Ingen frihetsberövad

Enligt Pelle Vamstad, presstalesperson på Polisen region Mitt, är det för tidigt att dra slutsatser om lördagens skottlossning är kopplat till mordet på den 60-åriga kvinnan.

– Med tanke på det rådande läget är det ju eventuella kopplingar till andra grova brott i Uppsala med omnejd. Sådana kopplingar är självklart del av den här utredningen, säger Pelle Vamstad.

Ingen har ännu frihetsberövats för lördagens skottlossning, som har rubricerats som grovt vapenbrott och försök till mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.