Skrämmande okunskap om grundlagen på Uppsala kommun

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

När kommunens egen pressavdelning stoppar en pågående intervju så hindras inte bara SVT Nyheter Uppsalas reporter från att göra ett viktigt jobb. Kommunen lägger också i praktiken munkavle på sin egen verksamhetschef. Det är anmärkningsvärt och problematiskt ur ett demokratiperspektiv.

Magnus Nildén

Redaktionschef och ansvarig utgivare, SVT Nyheter Uppsala

Det är en ordinär situation: En reporter intervjuar en rektor om något så vardagligt som vab bland föräldrar. Professionell ton i frågorna, kompetenta svar. Allt går fint – tills kommunens pressavdelning bestämmer sig för att intervjun måste stoppas. En person ringer SVT Nyheter Uppsalas reporter, samtidigt som en annan ringer upp rektorn, som då känner sig nödgad att avsluta intervjun.

Rätten att prata med en journalist anses så viktig för vår demokrati att den är grundlagsskyddad. Det är ingen liten sak. Du ska kunna berätta vad du vill för en journalist utan påtryckningar, och för myndigheter kan det vara potentiellt straffbart att eftersöka uppgiftslämnare. 

Det är inte första gången kommunens pressavdelning lägger sig i journalisters arbete. Tidningen Journalisten beskriver hur en av UNT:s reportrar hade intervjuat en kommunanställd för ett par år sedan, varpå en av kommunens kommunikatörer försökte få redan godkända citat ändrade och få till en mer tillrättalagd bild. 

Information till journalister, kontrollerat och filtrerat genom kommunikatörer, är inte nödvändigtvis bra för vår demokrati. Inte heller om det sprids en ängslighet bland kommunanställda, en känsla att det inte är okej att prata med journalister. 

I fallet med intervjun som stoppades har Uppsala kommun medgett att fel begåtts. Det är bra. Vi ska vara väldigt rädda om vår öppenhet och journalisters möjlighet att ge en oberoende och balanserad rapportering. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.