Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En orange tratt ska få fler lastbilschaufförer att vilja slänga skräp på rätt sätt. Foto: SVT

Dansk skräptratt ska ge renare rastplatser

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett pilotprojekt mellan Trafikverket och Håll Sverige Rent där man vill minska nedskräpningen på rastplaster längs med E4:an med hjälp av en ny sorts soptunna. ”Skräptrattarna” finns nu på prov bland annat vid rastplasten i Mora Stenar söder om Uppsala.

I dag har många rastplatser i Sverige problem med nedskräpning – men nu finns det ett ljus i tunneln, eller snarare i tratten.  Syftet är att göra det enklare för yrkeschaufförer att slänga sitt skräp – utan att ens behöva gå ur fordonet.

Skräptratten är nämligen ett rör med en tratt i höjd med fönstret på lastbilarna, där lastbilschaufförer enkelt kan sträcka ut armen från rutan och slänga sitt skräp.​

Smidigare för yrkeschaufförer

En av de chaufförer som SVT Nyheter Uppsala träffade på vid Mora Stenar provade på att slänga skräp i tratten för första gången.

– Vad smidigt det var, man kunde nästan slänga skräpet i farten, säger en upprymd Ulf Simonsen.

Succé i Danmark

Projektidén kommer från vårt grannland Danmark där den har gjort succé genom att minska nedskräpningen med tre fjärdedelar. Även vid rastplatsen Mora Stenar har man märkt av att det finns mindre skräp längs med vägkanten där man placerat ut fyra stycken skräptrattar.

– De här trattarna ska hjälpa yrkestrafiken att göra rätt. Nu behöver de bara veva ner rutan och slänga ner sitt skräp, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.​

Men är inte det höjden av lathet?

– Ja det kan man ju tycka, men det är också ett sätt att underlätta eftersom de har ett  jobb där de behöver ta sig från en plats till en annan och det behöver gå fort.

Du kan höra mer om projektet och skräptratten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer