Skutskär vill växa – för centrumets skull

Publicerad

40 nya hyresrätter byggs just nu i Skutskär, och ett stort äldreboende. I höst kan en ny byggplan klubbas – det handlar om ett strandnära boende som ska stärka centrumkänslan.

Arbetet med Bodaåplanen startade redan 2014 och är nu ute på en sista granskning. Detaljplanen är en del i det arbete som kommunen genomför i syfte att stärka centrum i kommunen. Enligt Bert-Ola Dahlgren, samhällsbyggnadschef vid Älvkarleby kommun, så behövs det fler bostäder för att underlätta omflyttning, stärka handeln och utveckla miljön mot Bodaån och så behövs det en inflyttning för ett större skatteunderlag.

Om planerna blir verklighet här handlar det om ett strandnära läge. Naturskyddsföreningens ståndpunkt är att strandskyddet ska respekteras, och helst vill man inte att området exploateras alls. Även Trafikverket har synpunkter på byggplanerna. Myndigheten vill slå vakt om att trafiken som finns i dag på riksväg 76 inte påverkas negativt.

Fler sjöbodar planeras

– Trafikverket vill självklart ha en bra trafiklösning, och det vill vi också. Här har vi en bra dialog. Naturskyddsföreningen vill slå vakt om de naturvärden som finns, och det vill vi också, säger Bert-Ola Dahlgren.

Förutom 40 bostäder undersöks möjligheterna att bygga nya sjöbodar längs med Bodaån. Kafé, handel och servering ingår också i planen, liksom en kajpromenad utmed vattnet.

Hur kommer det här att påverka Skutskär?

– Det sätter Skutskär på kartan. Det här är kanske det mest attraktiva som någonsin byggts på orten, säger Bert-Ola Dahlgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer