Tog flera getter – nu ska lodjuret skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag har Länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på det lodjur som dödat flera tamdjur i närheten av Skogs-Tibble utanför Uppsala.

Det är vid två tillfällen sedan i december förra året som Länsstyrelsen i Uppsala konstaterat att ett lodjur angripit tamdjur på en gård i Skogs-Tibble.

Nu har man beslutat om skyddsjakt på lodjuret.

– Vi har fört en dialog med gårdsägaren om vad man kan vidta för andra åtgärder med att ta in djuren nattetid och sätta upp stängsel. Men det är ingenting som fungerat, så därför har vi beslutat om skyddsjakt, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala.

Han betonar att skyddsjakten inte är allmän mot alla lodjur i området utan att man försöker rikta den mot det här specifika djuret.

– Det här är en skyddad art så vi försöker rikta den så gott det går, så man inte skjuter något lodjur som inte har med angreppen att göra.

Är det vanligt att det beslutas om skyddsjakt på lodjur?

– Det är inte jättevanligt, men det förekommer, säger Sebastian Olofsson.

Skyddsjakten får pågå från den 7 februari till den 31 mars 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer