De båda männen sitter häktade misstänkta för grov egenmäktighet med barn. Foto: SVT

Pappa och morbror misstänks ha fört två yngre barn ur landet

Uppdaterad
Publicerad

Två män misstänks ha fört bort två barn i tioårsåldern från en ort i Uppsala län och ut ur Sverige.

Männen – den ene pappa till barnen, den andre morbror – greps i ett nordiskt grannland och sitter nu häktade för grov egenmäktighet med barn.

– Vi bedömer att det landet inte var målet för resan, säger åklagare Karin Koci.

I slutet av september anade en kvinna att något inte stod rätt till kring två av hennes barn – en pojke och en flicka, båda i tioårsåldern – som är folkbokförda hemma hos pappan, och larmade polis.

En förundersökning inleddes, och ett dygn senare greps två män i ett nordiskt grannland, tillsammans med barnen. Den ene är barnens pappa, den andre barnens morbror. Samtliga bor i länet.

– Vart de var på väg vill jag inte kommentera, men vi gör bedömningen att de inte hade nått slutdestinationen. Barnen följde med självmant, det var i alla fall inget våld eller tvång inblandat, säger Karin Koci, som beskriver ärendet som ovanligt.

– Att man för barnen utomlands hör inte till vanligheterna, men vi hanterar några ärenden per år.

Barnen är återförda till Sverige och de båda männen sitter häktade.

Tidigare dömd

Enligt handlingar som SVT Nyheter Uppsala tagit del av har socialtjänsten vid flera tillfällen utrett barnens livssituation och noterat att det ”finns oro om hedersrelaterad problematik”. Karin Koci vill inte kommentera eventuella motiv.

Pappan till barnen har tidigare varit misstänkt och häktad för att ha fört bort sina tre barn, men utredningen lades ned i Sverige med motiveringen att ”misstänkt dömts för i princip samma brott” i ett annat europeiskt land.

– Ja, det finns tillfällen det skett tidigare, säger Karin Koci.

De båda männen nekar till brott, meddelar deras advokater.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.