Åkrarna i Uppsala får gödsel i form av avloppsslam. Foto: TT

1500 ton avloppsslam orsakar bajsstanken i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Det luktar bajs i hela Uppsala och många undrar vad det beror på. Svaret är 1570 ton avloppsslam som nu har spridits på åkrar runt staden. ”Luften blåser åt fel håll”, säger Lisa Wigh, avloppsspecialist på Ragn-Sells.

Varje år så sprider miljö- och återvinningsföretaget Ragn-Sells avloppsslam på åkrarna runtom i Uppsala. Gödningen sprids precis innan höstsådden och i år hade de otur med vindläget.

– Vi brukar inte få klagomål om att det luktar bajs, men i år verkar det som att vinden ligger på inåt stan och då luktar det tyvärr lite såhär, säger Lisa Wigh, avloppsspecialist på Ragn-Sells.

Växtnäring går tillbaka in i kretsloppet

Det är växtnäring som återvinns från Uppsala reningsverk som fungerar som organiskt gödselmedel och totalt skyfflas det ut 1570 ton över 130 hektar åkermark.

– Det motsvarar ungefär 200 fotbollsplaner, säger Lisa Wigh.

Idag är det dock sista dagen som gödseln sprids över Uppsalas åkrar och lukten kommer att avta under helgen.

– Allt beror lite på vädret men förhoppningsvis får vi ut det sista under dagen eller senast imorgon, och så fort det ligger på åkermarken så försvinner lukten ganska så fort, säger Lisa Wigh.

Uppsalaborna får alltså stå ut med bajslukten ett par dagar till.

– Vi beklagar verkligen, men som sagt, vinden ställer till det i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer