Det är forskare inom växtförädling som fått fram en potatis med så kallad resistent stärkelse som har samma egenskaper som kostfiber. Andra positiva effekter med den nya potatisen är att den gynnar tarmfloran och minskar kostens kaloriinnehåll.
Minskar aktiviteten hos enzymer
Växtforskare inom forskningsprogrammet Mistra Biotech har utvecklat den nya potatisen genom att minska aktiviteten hos två enzymer som sköter om förgreningen av stärkelsemolekylerna. Vanlig potatisstärkelse har normalt fördelningen 25 procent raka molekyler och 75 procent förgrenade molekyler. Syftet med den modifierade potatisen som tagits fram var att få fram en rotfrukt med högre andel raka molekyler. Mer raka molekyler eller amylos bildar mer resistent stärkelse, efter att man kokat potatisen.
Även de förgrenade molekylerna (amylopektinet) påverkades.
– Nedregleringen av enzymerna påverkar amylopektinets struktur på så sätt att molekylernas yttre kedjor blir mycket längre än hos den oförändrade potatisen, förklarar doktoranden Xue Zhao i ett pressmeddelande.
Efter kokning återkristalliseras amylopektinet och spjälkas inte lika lätt som molekylerna i den vanliga potatisstärkelsen.
”Det här är viktiga upptäckter för forskare som vill utveckla stärkelse för hälsosammare mat och andra ändamål”, står det i ett pressmeddelande från Sveriges lantbruksuniversitet.
Om potatisen kommer ut på markanden i framtiden skulle den kunna ha fler hälsosamma effekter på oss, än vanlig potatis. Det är forskarnas tes.