Foto: SVT

Parkeringsrabatten i city tas bort – oro bland handlare i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under hela sommaren har Uppsalaborna kunnat parkera nästan gratis i centrum de första timmarna. Men nu är det slut på kommunens subvention av parkeringsavgifter.

Från och med 1 september gäller de gamla taxorna. I stället för att betala en krona i timmen de två första timmarna vid till exempel kommunens parkering vid S:t Erikstorg är det 20 kronor i timmen som gäller, och sen ännu högre timtaxa.

Det var i april som kommunens krisledningsnämnd beslutade om att stötta handeln i centrum genom att nästintill sänka parkeringsavgiften till noll kronor de första timmarna. Men det har kostat – cirka fyra miljoner kronor i månaden. I stället väljer kommunen att underlätta för uteservering, genom att hålla igen med markhyran.

Oro bland handlare

Lisa Thörn, vd för Uppsala citysamverkan hade gärna sett en fortsättning med billiga bilparkeringar på kommunens mark.

– Handeln har inte återhämtat sig, och det finns en oro för vad som händer i höst. Folk kommer inte att röra sig i centrum lika naturligt som under sommaren, säger Lisa Thörn.

Hon medger att många handlare har det mycket tufft.

– Bergmans har funnits i Uppsala i över 90 år, men frågan är hur länge till, säger Urban Sand som driver den anrika klädaffären på Drottninggatan.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.