Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När Forsmark läggs ner – finns det tillräckligt med pengar i Kärnavfallsfonden? Foto: SKB

Beslutet: Nej till folkomröstning om slutförvaret

Uppdaterad
Publicerad

Ska Östhammarsborna få folkomrösta om slutförvaret av utbränt kärnbränsle eller inte? Svaret är nej efter att frågan avgjorts på tisdagskvällens kommunfullmäktige.

SVT:s rundringning till några politiska partier i Östhammar visade att varken Socialdemokraterna eller Centerpartiet tänker lägga sina röster för en folkomröstning om slutförvaret i Östhammar.

– Man vet aldrig hur det kommer att gå men vi kommer inte att föreslå en folkomröstning, säger Jacob Spangenberg (C) kommunstyrelsens ordförande i Östhammar.

Inte heller Moderaterna stöder en folkomröstning.

”Frågan för komplicerad”

– Vi har sagt nej till folkomröstning hela tiden. Frågan är alldeles för komplicerad och kräver att man följt frågan under mycket lång tid, säger Anna-Lena Söderblom (M).

Miljöpartiet tycker frågan självklart ska prövas och Sverigedemokraterna förespråkar en folkomröstning.

– Vi är positiva till slutförvaret att slutförvaret kommer att finnas i Östhammar, men tycker ändå att folket ska få säga sitt, säger Martin Wahlsten (SD) gruppledare.

Tidigare har Kristdemokraterna och Liberalerna sagt nej, medan lokalpartiet BOA sagt ja till folkomröstning om slutförvar i Östhammar.

Miljödepartementet hanterar ansökan

Det är Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB), som har ansökt om att få slutförvara använt kärnbränsle och kärnavfall i Forsmark. Man vill förvara kärnavfall som väntas vara radioaktivt i 100 000 år i kopparkapslar 500 meter ner i urberget. Ansökan hanteras av Miljödepartementet, och prövas mot både miljöbalken och kärntekniklagen.

Uppdatering tisdag 19:40: Kommunfullmäktige har beslutat att inte genomföra en folkomröstning, enligt Jacob Spangenberg (C). 35 politiker röstade mot och 9 var för en folkomröstning. Artikeln är skriven innan beslut var fattat.

Skulle olyckan vara framme under de 100 000 år som kärnbränslet ska förvaras under jord bör staten ta ansvaret, det föreslår regeringen i en proposition.

Förutsättningen är att det inte finns någon tillståndshavare att förvara utbränt kärnbränsle som kan hållas ansvarig.

Riksdagen väntas rösta om förslaget på onsdag den här veckan.

Frågan har drivits på av Östhammars kommun som inte vill att ansvaret ska ligga på framtidens invånare.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 november 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SLUTFÖRVARET I ÖSTHAMMAR

Mer i ämnet