Shwan Najmaldin drev butik och pizzeria i Gottsunda i många år men sålde butiken för flera år sedan. Foto: SVT

Företagare utsätts för utpressning i Gottsunda/Valsätra

Uppdaterad
Publicerad

Tiotalet brända pizzabilar, yxrån och inbrott. 20-talet polisanmälningar och ingen dömd. Den verkligheten berättar tidigare pizzeriaägaren Shwan Najmaldin om.

– Från den dagen jag köpte fanns ett gäng som stod framför affären hela tiden. De hade koll på allt.

SVT har besökt och pratat med 101 företagare som vi slumpvis valt ut i de 23 områden som polisen kallar ”särskilt utsatta”, bland annat Gottsunda/Valsätra i Uppsala. Och kartläggningen visar att två av tre företagare uppger att de har utsatts för något brott senaste året.

– Jag hade så mycket drömmar. Jag skulle utveckla företaget till Uppsalas bästa pizzeria. Men det blev helt annat, säger Shwan Najmaldin.

Val 2018 – #dinröst

Han drev pizzeria och minilivs i Gottsunda i tio år.

– När man kom på morgonen och hade pizzakörning och båda bilarna var brända – då var det svårt, jättesvårt. Till slut skämdes jag när jag skulle ringa försäkringsbolaget. 

– Det är svårt att fixa kassapersonal också. De var rädda, det är mycket rån.

Måste förhålla sig till kriminella

Enligt polisens rapport om de särskilt utsatta områdena går det inte att bedriva affärsverksamhet där utan att förhålla sig till de kriminella på ett eller annat sätt. Den bilden bekräftas av de småföretagare vi pratat med i Gottsunda/Valsätra. Framförallt nämner de ungdomsgäng, som t ex kräver att köpa cigaretter fast de är minderåriga.

- Säljer du cigaretterna är det brott mot lagen. Gör du det inte ser du konsekvenserna dagen efter. Ett fönster som är trasigt eller en skylt nedriven.

Ingen av dem vi pratat med i Gottsunda/Valsätra berättar att de själva utsatts för utpressning eller tvingats till så kallad beskyddarverksamhet. Men Shwan Najmaldin berättar hur det kan gå till:

– I varje område  finns ett gäng. Och när man köper restaurang visar de sig direkt. Det är vi som är chef i det här området, vi bestämmer. Från den dagen jag köpte fanns ett gäng som stod framför affären hela tiden. De hade koll på allt.

Sedan jobbar de med att bygga ett slags förtroende, säger han. Erbjuder hjälp och stöd. Så småningom kommer de och frågar om du har problem, någon som stör dig.

– De kommer inte in direkt och säger ”vi ska ha 5 eller 10 000 för att skydda dig.” Nej. Men så fort de vet att du är lite svag. Då vill de ha pengar.

Erbjudande om beskydd kommer stegvis

– Vi fick inbrott flera gånger. Det kom vissa och sa: ”vill du veta vem som gjort det?” Jag ville absolut inte ha det där. Jag ville inte bråka om det så länge det finns polisen, säger Shwan Najmaldin. 

Men det är också en varierad bild vi får i vår kartläggning. En del handlare tycker att det blivit bättre och lugnare, särskilt på de håll i Sverige där övervakningskameror satts upp.

Många småföretagare vill också se mer polisnärvaro.  

Tjuvarna låste in sig och ringde polisen

Fatih Majeed som driver pizzeria och butik i Gottsunda såg från sin lägenhet hur övervaktningskamerorna filmade inbrottstjuvar som bar ut gods ur butiken.

I t-shirt sprang han ut i iskalla vinternatten några hundra meter till butiken. Han berättar att han plockade upp ett järnrör som skräpade längs vägen. Två av tjuvarna blev så rädda att de låste in sig själva i butiken.

– Det vore bra med en polisstation här. Då skulle polisen komma snabbare när det var inbrott, säger han.

Shwan Najmaldin tycker problemen är stora och kräver stora insatser. Sysselsättning för ungdomarna är det viktigaste, ställen där ungdomarna får vettiga förebilder. Och att någon tar itu med tonåringar som hänger ute på nätterna.  

– En del ligger på oss som föräldrar också, en jättestor del.

– Och så det här med att det är många invandrare på samma ställe. Det är också ett problem. 

Med segregationen?

– Exakt.

20-tal polisanmälningar

De småföretagare vi pratat med  i Gottsunda/Valsätra berättar att de polisanmält brott de har utsatts för, som skadegörelse och inbrott t ex. Men utredningarna har så gott som alltid lagts ned.   

- Tyvärr alltså, vi behöver lite hårdare straff i Sverige. Mjuka straff gör att ingen bryr sig, säger Shwan Najmaldin.   

Under de runt tio år han drev butiken gjorde han ett 20-tal polisanmälningar: tio pizzabilar som brändes, två rån, två inbrott och fyra-fem inbrottsförsök. Ingen dömdes, enligt honom. 

– Om vi inte hade varit fler personer i butiken hela tiden, kunde det varit mycket värre. Det fanns butiker i samma område som varit med om kanske dubbelt så många gånger. 

Bytte fönster mot tegelvägg

– Plus – tänk vilken säkerhet vi hade för att undvika inbrott i affären! Vi hade två fönster som vi tog bort och gjorde om till en tegelvägg. 

Det var både fysiskt och psykiskt krävande att driva pizzeria och minilivs i Gottsunda tycker han. Till slut blev pressen för mycket – och han sålde. Droppen blev ett yxrån mot butiken.

– Han hade huva så jag såg bara ögonen. Men han var påverkad på nåt sätt. Om man gjorde minsta motstånd kunde det kosta ditt liv. Det var därför jag slutade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet