Foto: TT/Pontus Lundahl

Klass 1-varning för snöfall: ”Kan bli såphalt på vägarna”

Uppdaterad
Publicerad

Fram till tisdag morgon kan det komma upp till två decimeter snö lokalt i Uppland. SMHI har utfärdat en klass 1-varning.

– Det kan bli såphalt på vägarna, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

SMHI utfärdade klass 1-varningen redan under söndagen. Då väntades som mest en decimeter snö i Uppland. Nu har prognosen för mängden snö ökat.

– Det kan bli mellan 15 och 20 centimeter som mest i Norduppland, men då en bit från kusten där luften är kallare – och då pratar jag totalt fram till tisdag, säger Nitzan Cohen.

På de flesta håll väntas runt en decimeter snö, innan snöområdet drar vidare och lämnar länet under tisdagen. Och låga temperaturer gör att snön ligger kvar.

Osäkert läge

Men vad som händer efter det här snöfallet är mer oklart, det finns fler lågtryck som kan vara på väg in över länet och ge ännu mer snö – men det kan också komma ett högtryck med riktigt låga temperaturer som följd.

– Det är väldigt osäkert framåt, helt enkelt. Från onsdag går inte att säga så mycket säkert. Men folk behöver vara beredda på dåligt väglag framöver, kommande dygn så kan snön skapa en känsla av såpa och då blir det jättehalt, säger Nitzan Cohen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Meteorologen Tora Tomasdottir om tre typer av halka som slår mot Sverige. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer