Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SMHI varnar för extrem värme

Uppdaterad
Publicerad

Dagstemperaturen på många håll i Mälardalen väntas bli uppåt 30 grader från och med idag. Därför har SMHI gått ut med en klass 1-varning för mycket höga temperaturer.
– De höga temperaturerna kommer hålla i sig fram till på onsdag i östra Svealand, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Hettan behåller greppet om landet. Väderinstitutets klass 1-varning för mycket höga temperaturer gäller länen Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Stockholm. Från lördag till och med onsdag väntas den maximala dagstemperaturen bli 30 grader eller högre.

Värmen gör också att det under lördagen finns risk för regn- och åskskurar lokalt.

– I samband med värmen finns det idag risk för värme-åskväder i östra Götaland, östra Svealand och södra Norrland, säger Deana Bajic.

Att det hettar i juli är naturligtvis inte ovanligt, däremot är det ovanligt med så pass höga temperaturer längre perioder.

– Just nu har vi 10 grader varmare än normalt i hela landet för årstiden och det är ovanligt med så pass ihållande värme flera dagar i följd, säger Deana Bajic.

Varmt i hela landet

Även om klass 1-varningen gått ut främst i östra Svealand kan temperaturen stiga uppåt 30 grader på flera håll i landet.

– Lokalt på andra ställen i landet kan temperaturen också nå 30 grader i tre dagar i rad, men vi kan inte varna för det eftersom det är så lokalt, säger Deana Bajic.

Starka UV-strålar

Den klarblåa himlen gör också att UV-index är hög på flera håll i landet. SVT:s meteorolog vill påminna om att man inte bör utsätta sig för alltför intensiv solstrålning.

– Det är speciellt högt längs hela Ostkusten samt från Svealand och norrut. Man ska absolut tänka på att skydda små barn, och man ska inte vara i direkt sol länge mellan klockan elva och fyra. Men det är inte så ofarligt i skuggan heller, för uv-strålningen reflekteras. Den når även en bit ner i vattnet, förklarar Deana Bajic.

Svalare väder på väg in

Från och med mitten av nästa vecka väntas däremot svalare väder främst i landets södra delar.

– Värmen ligger kvar i södra halvan av landet fram till tisdagkväll då regn och skurar kommer in söder ifrån och ger något svalare väder där, men prognosen är osäker. Medan det längst i norr blir fortsatt riktigt varmt, säger Deana Bajic.

Maximal dygnstemperatur på 30-32 grader under tre till fyra dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Om prognosen ändras till en kraftigare eller mer långvarig värmeperiod uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMIHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer