Längs Upplandskusten råder en klass 1-varning.
– Det kan komma mycket snö på sina håll men det är varierande mängder, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.
Just nu är det minusgrader i hela landet och det hänger kvar ett par dagar. Men i mitten av veckan har väderläget stabiliserats och då mattas det rikliga snöandet av.
– Det kan bli några plusgrader i söder framåt onsdagen.
Förutom risk för halka på vägarna varnar SMHI även för att störningar kan uppstå i el- och telenäten.
”Snökanoner”
SMHI varnar för att ”snökanoner” kan slå till under dagen. Kraftiga och täta snöbyar driver in mot ostkusten.
– Vi har en klass 2-varning utfärdad för områden strax sydöst om Uppland. Men under framförallt tisdagen kommer också Stockholm, Uppland och Norrlandskusten att drabbas men där har vi tills vidare en lagt en klass 1-varning, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI, till TT.
Snökanonerna bildas när kall luft rör sig över relativt varmt hav.
Fakta: SMHI:s varningsklasser och snökanoner
En klass 1-varning innebär en väderutveckling som medför vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.
Klass 2-varningar avser väder som kan innebära fara för allmänheten, omfattande materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller tv.
Den tredje varningskategorin, klass 3, utfärdas för mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.
”Snökanoner”
Långa band med täta snöbyar kan uppstå när mycket kall luft strömmar ut över öppet vatten i Östersjön. Populärt brukar man kalla dessa band för snökanoner. De är vanligast längs kuststräckan från Hälsingland ner till Uppland samt mellan Västervik och Mönsterås.
Snökanonerna kan medföra mycket stora snömängder. I december 1998 kom det till exempel 1,5 meter snö i och kring Gävle. En tumregel är att luften på 1 500 meters höjd ska vara minst 15 grader kallare än havsvattnet för att riktigt kraftiga snöbyar ska bildas.
Källa: SMHI