Akademiska sjukhuset har anmält sig själva enligt Lex Maria sedan en patient smittats med legionella. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Smittades av legionella på Ackis

Uppdaterad
Publicerad

En patient med KOL smittades på en vårdavdelning på Akademiska sjukhuset i april. Sjukhuset har nu anmält händelsen enligt Lex Maria.

Patienten hade flyttats till Ackis sedan komplikationer uppstått efter en operation vid lasarettet i Enköping.

Vårdavdelningen ska ha haft som rutin att spola kranarna för att undvika leginellasmitta, men slarvat med den rutinen under våren.

Det skriver ansvarig läkare i anmälan till IVO, Inspektionen för vård omsorg.

IVO ska nu utreda händelsen.

Legionella

Legionärssjuka, legionella, är en svår lunginflammation som drabbar mellan 100 och 150 personer i Sverige per år. Den smittar genom att man andas in små droppar med förorenat vatten. Behandlingen är antibiotika. Ibland behövs sjukhusvård.

Legionärssjukan yttrar sig som lunginflammation med hög feber, huvudvärk, muskelvärk, påverkad andning och torrhosta. Diarré och psykisk påverkan med förvirring förekommer.

Tiden från smitta till insjuknande är vanligen mellan fem och sex dygn.

Källa: www.1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.