Smittan ökar bland unga vuxna: ”Vaccinet inte lika starkt”

Publicerad

Smittspridningen i Region Uppsala är fortsatt hög. Just nu är det unga vuxna i åldern 20-29 år som lämnar flest positiva provsar.

– Vaccinet har inte samma effekt mot Omikron-varianten, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

Innan nyår var smittspridningen som högst bland barn mellan 6-12 år och personer mellan 40-49 år. Nu ser Region Uppsala ett trendbrott i statistiken som i längden kan leda till hög sjukfrånvaro inom vården eftersom många i personalen tillhör den åldersgruppen. Den största farhågan är dock fortfarande att smittan skulle öka bland de äldre befolkningsgrupperna, men det är ännu inte aktuellt.

Med bakgrund av att covid-19 vaccinerna fungerar sämre mot den nya Omikron-varianten är det inte omöjligt att en fjärde vaccindos blir aktuell, berättar Tove Fall.

Coronaviruset i Uppsala

– Det är mycket möjligt att en stor del av befolkningen behöver ta fler doser, säger Tove Fall.

I klippet: Så ser smittspridningen bland unga vuxna ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet