Smittspridningen minskar i länet – det syns bland annat i prover från avloppsvattnet. Foto: TT & Pixabay

Avloppsvattnet visar: Smittspridningen fortsätter att minska

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Uppsala län fortsätter att minska, men är trots det fortsatt mycket hög. Det syns bland annat på det så kallade R-talet som nu är under 1.0 – och i avloppsvattnet.

För första gången på tio veckor ligger R-talet i Uppsala län under 1.0. R-talet talar om hur många personer i genomsnitt som en smittad individ för smittan vidare till.

– Det får man tolka som att smittspridningen har gått ner i Uppsalaregionen och att vi kan förvänta oss en fortsatt nedgång, säger Stefan Engblom som är professor i beräkningsvetenskap och en av forskarna i Crush covid.

Coronaviruset i Uppsala

I klippet ovan hör du Stefan Engblom berätta mer om resultatet.

Ökar i Älvkarleby kommun

Andelen positiva provsvar har minskat den senaste veckan och ligger nu på tio procent.  Ingen kommun ligger dock under 600 nya fall i veckan, vilket innebär att smittspridningen fortfarande är mycket hög i länet. Det konstateras i den senaste rapporten från Crush covid (ett forskningssamarbete mellan Uppsala universitet och regionen).

Älvkarleby är den enda kommun där smittan går uppåt, men smittspridningen varierar också stort lokalt. Även i Lindbacken i Uppsala har smittan ökat.

I klippet nedan förklarar Mats Martinell från Crush covid vad r-talet innebär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet